henrimikkonen

Ihmemies MacGyver: hienoin tv-sarja ikinä

TV Viisi on tehnyt suuren kulttuuriteon ja palauttanut Ihmemies MacGyverin uusintakierrokselle. Minulla on Ihmemiehestä lämpimiä muistoja. Tämä sarja kasvatti minua pikkupoikana ja antoi loputtomasti aiheita pihaleikkeihin.

 

Katsoin Ihmemiestä jo ennen kuin opin lukemaan, siis alle kouluikäisenä. Äitini luki minulle televisiosta tekstityksen ääneen! Monia muitakin hauskoja juttuja tulee mieleen. Meidän perheellä oli tapana viettää kesät mökillä, jossa ei ollut sähköjä. Se oli tietysti masentavaa, koska monta Ihmemiehen jaksoa meinasi jäädä näkemättä. Onneksi vaarin mökillä muutaman kilometrin päässä oli kuitenkin sähköt, joten sinne pyöräilinkin aina hyvissä ajoin ennen ohjelman alkua. Joskus kuvan saaminen näkymiin oli työn ja tuskan takana, sillä saaristossa oltiin kaukana tv-lähetysasemista. Se oli yhtä pöytäantennin epätoivoista veivaamista. Valitettavasti juuri Mainostelevision kuva näkyi kaikkein huonoiten. Jos satoi pahasti eikä kuva näkynyt, saattoi päästä itku.

 

Ihmemiehen kaltaisia televisio-ohjelmia ei tehdä enää. MacGyver oli hyvin poikkeuksellinen hahmo. Hän vältti väkivaltaa aina viimeiseen asti ja vihasi ampuma-aseita. MacGyver oli kuitenkin aina heikomman puolella. MacGyver oli myös aina positiivinen, myös vaikeuksia kohdatessaan. Roolimallina ja erityisesti miehen mallina hän oli pikkupojalle mitä erinomaisin. Kiinnostukseni insinööritieteisiin ja myöhempi ammatinvalinta oli varmasti paljolti tämän yhden tv-sarjan ansiota.

 

Tänä päivänä televisio on Idolsia ja Heikointa lenkkiä. Raadollista, lyhytjänteistä kilpailua ja nöyryyttämistä. Sama on nähtävissä myös käsikirjoitetuissa sarjoissa. MacGyver oli kaikkea muuta. Se on sääli, ettei tämän päivän pikkupojilla ole enää samanlaista miehen mallia tarjolla.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Arvo Kuusela

Minäkin pidän siitä sarjasta.
Siinä on niin hauskoja temppuja
ja se kaveri osaa olla todella sympaattisen oloinen.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Perustelit hyvin mielipiteesi. Tuommoinenhan se MacGyver oli ja on.

Silti muistelen vielä vanhempaa sarjaa: "Salainen agentti 86", missä Maxwell Smart seikkaili. Jos jokin juttu onnistui, se onnistui Maxwellistä huolimatta. Sarja oli parodiaa kylmästä sodasta ja vakaviksi tarkoitetuista agenttisarjoista. Siinä oli hyvä juoni ja huumoria aina USA:n historiaa myöten. Eräässä jaksossa näet intiaanipäällikkö Punainen Pilvi suunnitteli 200 soturinsa voimin hyökkäystä Pentagoniiko se oli peräti. Wikipedia tietää kertoa mitä se oikea, 1800-luvulla elänyt Punainen Pilvi sai aikaan. Jos ette tiedä, niin käykääpä lukemassa!

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Smartilla oli kengässä puhelin ja sen peruina kännyköitä aluksi nimitettiin myös kenkäpuhelimiksi. Mitähän Nokiastakin olisi tullut ilman insinöörejä, jotka lapsuudessaan katsoivat Smarttia?

Vyössä minulla kulkee aina mukana Leatherman. IBM sen lahjoitti 90-luvun lopulla. Nahkakotelo on jo hieman kärsinyt, mutta sekin on edelleen alkuperäinen. Sillä on tehty paljon pikkukorjauksia ja aika uskomattomiakin temppuja. Toinen vyökotelossa roikkuva on tietysti kännykkä. Avainketju on kiinni housujen vyölenkissä ja jos minulta on kysytty, onko avaimet mukana, olen vastannut, että minulla on housut jalassa.

Seppo Hildén

MacGyveriä tuli katsottua melkein kaikki jaksot aikoinaan ja se oli hyvä sarja. Tänään katsoin yhden jakson telkasta pelkästä nostalgiasta.

Tuo 60-luvun lopulla TV:ssä esitetty Maxwell Smart oli kanssa yksi lapsuuteni lempparisarja ja kun sitä esitettiin TV:ssä uudestaan 90-luvulla, nauhoitin kaikki jaksot VHS:lle. Se oli hyvä agenttiparodiasarja.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Maxwell Smart oli parodiana mainio. Osasi viehättävästi hölmöillä viimeisen päälle.
Mielestäni ylivertainen klassikkohölmöilijä oli Columbo, joka kuitenkin hölmöili älyllisesti ja tarkoituksella saadakseen rikostutkinnassa haastateltavat varomattomiksi.
TV kiinnostaa nykyisin aina vain vähemmän, ja tuntuu, kuin kiinnostavia sarjoja ei enää olisikaan.
Tuutin täydeltä kokkausta ja toinen toistaan omituisempia reality-sarjoja.

Arvo Kuusela

"TV kiinnostaa nykyisin aina vain vähemmän, ja tuntuu, kuin kiinnostavia sarjoja ei enää olisikaan.
Tuutin täydeltä kokkausta ja toinen toistaan omituisempia reality-sarjoja."

On siellä jotain hyvääkin, kun oikein tiheällä seulalla siivilöi. :)

"C.S.I. Miami" on viihdyttävä, siinä on karsimaattinen sankarihahmo ja aina paljon hyvännäköisiä ja vähäpukeisia naisia.

"Paljastavat valheet" Ei ole oikein hyvä sarja sinänsä, oikeastaan vähän kökkö, mutta sinä on mielenkiintoinen erikoisuus jota esitellään runsaasti ja perustellisesti, se on ilmeiden lukeminen.

Suorastaan loistokkaana pidän keskiaikaan sijoittuvaa fantasiasarjaa "Game of Thrones". Tämä sarja on ainut jota itse mainostaisin hyvänä ja jonka seuraamista en jättäisi väliin, jos vain tulee tilaisuus katsoa. Tämä sarja pesee lisäksi kaikki menneet sarjat, joiden uusinnosta en enää innostu, vaikka joskus olisin niitä innolla seurannutkin.

Valitettavasti en ennättänyt nähdä sarjasta kuin mutaman vimeisen jakson ennenkuin se loppui. Nyt uudet osat tulee jossain maksukanavalla, josta en voi niitä nauhoittaa. Sen takia jatko-osat ovat jääneet minulta katsomatta, mutta toivoisin kovasti että ne tulevat vielä joskus nähtäviksi minullekin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Game_of_Thrones

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Katsoin jokaisen jakson. Minulla on vieläkin melkein aina mukana jonkinsortin monitoimilinkkari. Se on Agnus MacGyver ansiota.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Hemmetti, hyvät perustelut! Nyt oikein harmittaa, että nähnyt vain jonkun satunnaisen jakson.

Olin vissiin kakkosluokalla, kun teeveestä tuli Charlien enkelit. Osallistuin samaan aikaan tutkimukseen, jossa tarkasteltiin teeveenkäyttötottumuksia. Olin saanut yökylässä kerran nähdä tuon Charlien enkelit. Luokassa ennen haastattelua kuitenkin porukalla käytännössä päätimme mikä sarja on paras ja minäkin mainitsin tuon lempisarjakseni. Osallistuin saman tutkimuksen jatko-osaan noin 25-vuotiaana. Minkäköhänlaisia johtopäätöksiä 8-vuotiaiden yhteispäätöksestä on tehty jossain väitöskirjassa?

Ei ny ihan liittyny, mut tulipahan mieleen. Sen verran ehkä kuitenkin, että taisi tuo Charlien enkelitkin olla jonkinverran väkivaltaisuuteen taipuvainen ja niin kuin jatko-osastakin olemme saaneet havaita, myös seksuaalissävytteinen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minäkin tykkäsin ihmemiehestä, vaikka olinkin tyttö.

Tosin minä tykkään vieläkin esim. x men-leffoista, DC:n sarjakuvista, Agentti X9:stä yms. Minä taidan sittenkin olla sellainen ikuinen pikkupoika o:/

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Ainoa, joka ehkä oli niin kova kuin MacGyver, oli Lovejoy. Ehkä tosin eri syistä. Jos nämä kaksi yhdistäisi, niin olisi miehen malli aika jetsulleen mielestäni.

Ilkka Järvelä

MacGyver on toki hieno tv-sarja mutta ei ole hienoin sarja ikinä. Frendit taitaa olla sitä.

Mika Samuel Kiekkijev

Oli muuten piristävä kirjoitus kaiken politikoinnin joukossa, kiitos tästä ja kiitos ihmemiehelle, joka tosiaan antoi monia aiheita pihaleikkeihin pikkuskidinä.

Pekka Manner

Kyllähän ne oli aikoja ne, en pidä yhtään nykysarjoista jotka ovat tylsiä ja täynnä kliseitä, niistä puuttuu mielikuvitus.

"Mäkissä" parasta oli seikkailullinen luonne ja sitä ei turhaan pilattu mm. romansseilla tai vastaavilla kliseillä

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Pekka kiteytti hyvin.
MacGyver-sarjalla oli selkeä kohdesegmentti ja siitä ei lipsuttu.

Nykypäivän mittapuussa MacGyver olisi friikki. Hänen lajityypilleen ominaista humanismia ei juurikaan enää pidetä arvossa.

Toinen mainio, samoilla linjoilla oleva sarja oli "Kutsukaa McCall".

D Ravén

Mitkä ovat tänä päivänä niitä TV-ohjelmia, joista lapset saavat ideoita pihaleikkeihinsä? Kysyn kun lapsettomana minulla ei ole aavistustakaan.

Jokunen vuosi sitten seurailin ikkunasta, kun läheisen rakennustyömaan eristepaaliröykkiössä telmi joukko pikkupoikia. Videokameran kanssa! Esikuvista ei jäänyt epäselvyyttä: Duudsonit & Jackass.